Główny Lekarz Weterynarii zarządził kontrolę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego, będących pod nadzorem inspektorów weterynaryjnych - dowiedział się reporter RMF FM Krzysztof Zasada. Powodem są ostatnie przypadki nieprawidłowości w produkcji i handlu mięsem.
Inspektorzy podczas tej pilnej kontroli mają się skupić przede wszystkim na działaniu firm przetwórczych w związku z przeterminowaną żywnością, a także na reklamacjach. Badana będzie też sprawa handlu towarami.
Kontrolerzy chcą też uzyskać pełną informację na temat nadzoru weterynarzy nad ubojem zwierząt i produkcją mięsa. Jak usłyszał nasz reporter w Inspekcji Weterynaryjnej, cześć z firm - a chodzi między innymi o ubojnie - jest pod stałą kontrolą. W części przedsiębiorstw przetwórczych takie kontrole odbyły się już w ostatnim czasie. Teraz do skontrolowania zostało jeszcze kilka tysięcy zakładów.
Wyniki kontroli zakładów przetwórstwa mięsnego lekarze weterynarii mają przesłać do Warszawy do środy.
Zarządzona kontrola ma związek między innymi z wykryciem nielegalnego magazynu z mięsem w Łódzkiem, czy doniesieniami o dodawaniu mięsa padłych zwierząt do przetworów. Służby weterynaryjne i ministerstwo rolnictwa chcą na podstawie otrzymanych raportów zmienić przepisy, tak, by weterynarze mieli większą kontrolę nad jakością żywności.
Chodzi też o maksymalne wyeliminowanie nielegalnego obrotu. Pod lupą kontrolerów jest teraz w szczególności przeterminowana żywność, a także reklamacje w handlu między firmami przetwórstwa spożywczego.