Święta wielkanocne obchodzimy w wyjątkowym czasie – zaraz po nadejściu kalendarzowej wiosny. W tym okresie natura budzi się do życia, co wpływa również na charakter posiłków podczas śniadania wielkanocnego. Jakie dania warto przygotować oraz kiedy wypadają święta w tym roku?
Dzień obchodów świąt wielkanocnych jest ruchomy. W tym roku przypada na 21 kwietnia. Śniadanie wielkanocne każdego roku wypada w innym terminie, ponieważ jest obchodzone w najbliższą niedzielę, zaraz po pierwszej pełni księżyca.
Jakie potrawy powinny znaleźć się na stole wielkanocnym?
W czasie świąt na stole pojawiają się różnorodne potrawy. Nie ma zasady co do ich liczby, tak jak w przypadku świąt Bożego Narodzenia. Podczas śniadania wielkanocnego nie powinno zabraknąć pisanek, czyli ugotowanych na twardo i pokolorowanych jaj. Z zup najczęściej serwowany jest żurek lub biały barszcz, a z pozostałych potraw: dobrej jakości szynki, pieczone mięsa oraz sałatki jarzynowe, które są symbolem wiosny. Tradycja głosi, że nie może zabraknąć również ciast, a szczególnie babki wielkanocnej i mazurka.
Poza podaniem jajek na twardo, można serwować je z dodatkiem jajecznych past. Poznaj 3 oryginalne pomysły na farsz, dzięki któremu jajka staną się dekoracją na świątecznym stole! Ugotuj 9 jaj na twardo i wykonaj 3 różne pasty.
Do przygotowania farszu z rzeżuchą przygotuj poniższe składniki:
l 1 dużą garść rzeżuchy,
l 3 plastry dobrej jakości chudej szynki,
l 1 łyżkę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY,
l 1 łyżkę musztardy,
l przyprawy do smaku: sól i pieprz.
Delikatnie obierz ze skorupek 3 wcześniej ugotowane jaja. Przekrój je wzdłuż na równe połówki i ostrożnie wyjmij z nich żółtka. Do naczynia dodaj żółtka, drobno pokrojoną rzeżuchę (zostaw 1/3 do dekoracji), pokrojoną w kostkę szynkę, musztardę oraz majonez. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz nakładaj na jajka w miejsca pozostałe po żółtkach. Rozłóż na talerzu rzeżuchę i ułóż na niej świąteczne, faszerowane jajka.
Farsz ze świeżej rzodkiewki i aromatycznego ogórka sprawi, że dom będzie pachniał wiosną! Z jakich składników go zrobić? Na 3 ugotowane na twardo jaja przygotuj:
l 4 rzodkiewki,
l ½ świeżego ogórka,
l 1 łyżkę posiekanego szczypioru,
l 1 łyżkę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
Warzywa pokrój w drobną kostkę i dodaj je do naczynia. Ugotowane jaja obierz i przekrój, a następnie wyjmij z nich żółtka i dodaj do warzyw. Dodaj łyżkę majonezu, szczypior oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i faszeruj jaja. Każdą połówkę ozdób aromatycznym szczypiorem.
Chrzan to ostry dodatek, którego nie powinno zabraknąć na śniadaniu wielkanocnym. Jest on symbolem siły i zdrowia. Powinien się również znaleźć w koszyczku wielkanocnym. Jak zrobić pyszne nadzienie do jaj na bazie chrzanu? Przygotuj:
l 1 łyżeczkę startego na drobnych oczkach chrzanu,
l ¼ cebuli,
l 1 łyżeczkę koperku,
l 1 łyżkę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY,
l 1 łyżeczkę musztardy,
l przypraw do smaku: soli i pieprzu.
Z trzech ugotowanych na twardo jaj wyjmij żółtka i dodaj je do naczynia wraz z: chrzanem, drobno posiekaną cebulą i koperkiem, majonezem, musztardą. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Pyszne jaja faszeruj powstałą mieszkanką. Na sam koniec udekoruj je drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!
Klasyczne ciasta, które królują w okresie świąt wielkanocnych to szczególnie mazurki i babki wielkanocne. Ciasta te mogą mieć różne smaki i dodatki. Jakich dekoracji użyć, aby mazurek wyglądał apetycznie? Do wykonania kruchego ciasta będziesz potrzebować:
l 250 g mąki krupczatki,
l 125 g masła 82% tłuszczu,
l 1 łyżki cukru pudru,
l 2 żółtek,
l 1 jajka.
l 0,5 szklanki śmietany 30%,
l 1 szklankę cukru,
l 1 opakowanie Cukru wanilinowy WINIARY,
Dodatki:
l ulubione bakalie.
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Na dużą deskę wyjmij wszystkie składniki na ciasto i posiekaj je nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na min. 30 min. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj, zostawiając przy tym 4 cienkie paski, które posłużą do udekorowania brzegów mazurka. Przygotuj formę i ułóż mazurka wraz z wałeczkami na brzegach ciasta. Piecz w temp. 220°C przez 15 min. Poczekaj, aż mazurek ostygnie i zajmij się śmietanową pomadą. Wszystkie składniki na pomadę dodaj do małego garnka i gotuj ok. 10 min, ciągle mieszając. Tak przygotowaną pomadą polej ciasto i udekoruj je bakaliami. Do dekoracji możesz również użyć popcornu, który będzie symbolem wiosennych bazi.
Smacznego!