Przed nami kolejne podwyżki cen pieczywa. Wzrost cen wyrobów mącznych odczujemy już od stycznia - informuje "Gazeta Polska Codziennie".
Od października mąka - w zależności od jej rodzaju - zdrożała od 8 do 11 proc. Jednak eksperci wskazują, że cena zboża nie jest najważniejszym kosztem produkcji pieczywa, więc ewentualne podwyżki nie powinny być bardzo duże.
Problem w tym, że dla najbiedniejszych chleb jest głównym pożywieniem i mogą go sobie kupić coraz mniej. Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym półroczu statystyczny Polak zjadał 6,52 kg przetworów zbożowych. Przed rokiem - dla porównania było to 6,66 kg, a 2 lata temu - 6,77 kg.
Analitycy BGŻ oceniają, że i tak ceny pieczywa i produktów mącznych zmieniają się w stosunkowo niewielkim stopniu w porównaniu z bardzo dużymi miesięcznymi wzrostami cen owoców, warzyw czy drobiu. W 2013 r. będziemy musieli zatem mocno zacisnąć pasa.