Makaron jest ulubioną potrawą Włochów, o której pisze się książki i piosenki. W centrum Rzymu, niedaleko fontanny di Trevi, znajduje się Muzeum Makaronu - Museo della Pasta.
Tak jak podróżując do Włoch nie można ominąć Rzymu, Wenecji i Florencji, tak samo nie można nie spróbować włoskiego makaronu. Jest on przyrządzany na sto, a może nawet na więcej sposobów. O znaczeniu "pasty" świadczy choćby fakt, że w Rzymie powstało Muzeum Makaronu. Museo della Pasta znajduje się w centrum Wiecznego Miasta, niedaleko słynnej fontanny di Trevi.
Muzeum jest odwiedzane głównie przez zagranicznych turystów, których ciekawi jak powstaje najsłynniejszy produkt spożywczy Włoch. W Muzeum można prześledzić historię produkcji makaronu oraz zobaczyć różne jego typy. W niewielkich salach są też maszyny do produkcji makaronu – te prymitywne i te nowocześniejsze. Zaś w restauracji przy wyjściu gościom proponuje się spagetti, rurki, świderki i wstążki.