W menu jednej z nowojorskich restauracji znalazło się niezwykle ekskluzywne danie – „Potwornie Drogi Omlet”. Jak na razie nikt go jeszcze nie zamówił. Jedną z przyczyn z pewnością jest cena – 1000 dolarów. Ale w menu jest także oszczędna wersja za 100 dolarów
Składniki „Potwornie Drogiego Omletu” też są niezwykłe: prawie 30 deko kawioru, cały homar plus oczywiście jajka – 6 sztuk.
Pół roku temu poproszono mnie o wymyślenie jakiejś niezwykłej, przyciągającej uwagę potrawy. Ponieważ nasza restauracja serwuje głównie śniadania, lunche i przekąski, zacząłem się zastanawiać, co można zrobić z jajek. Pomyślałem, pomieszałem trochę homara, trochę kawioru i tak zrodził się pomysł - tłumaczy Emile Castillo, szef kuchni nowojorskiej restauracji.