Zbliża się HACCP - unijny system kontroli z pewnością spędzi sen z powiek wszystkim firmom branży przetwórstwa spożywczego: rzeźniom, piekarniom, sklepom, czy hurtowniom. Wdrażanie systemu rozpocznie się wraz z nowym rokiem.
Pełna nazwa tego systemu to "analiza zagrożeń w krytycznych punktach kontrolnych". Obowiązek wprowadzenia HACCP-u nakłada na Polskę unijna dyrektywa.
HACCP wymyślili w latach 60. Amerykanie. Za pomocą tego systemu, kontrolowana była żywność dla kosmonautów. Dzięki systemowi można sprawdzać, na jakim etapie technologicznym do żywności mogą dostać się zanieczyszczenia i później eliminować je.
System nakazuje pracownikom i kierownictwu firmy zachowanie elementarnych, zdroworozsądkowych zasad. Co to oznacza np. dla piekarza? To np. może być przesiewanie mąki, aby usunąć zanieczyszczenia natury fizycznej - mówi Hanna Turlejska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Tak więc piekarz powinien co jakiś czas sprawdzać, czy sito nie jest uszkodzone i czy w ogóle jest odpowiednie do przesiewania mąki.
Oczywiście wobec większych zakładów procedury te są już dużo bardziej skomplikowane i niestety bardzo słabo sprecyzowane. Wszystkie firmy muszą zacząć wdrażać HACCP od 1 stycznia. Nie wyznaczono jednak żadnej daty końcowej i jakichkolwiek sankcji za słabe postępy we wdrażaniu systemu...
05;30