W najbliższy weekend (23-24 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie odbędzie się finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Będzie można spróbować oryginalnych produktów regionalnych. Dzisiaj Małopolska może się poszczycić już 11 produktami objętymi unijną ochroną, a pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska była pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej.

Produkty regionalne pachną, smakują - są wyjątkowe. Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej rodzimi producenci żywności mogą chronić i promować swoje wyroby, nadając im specjalne oznaczenia i wpisując do rejestru Komisji Europejskiej. Produkt regionalny może otrzymać jeden z trzech rodzajów symboli: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.  


A Tobie, który małopolski produkt regionalny najbardziej smakuje? Wybierz z nami najpopularniejszy smak Małopolski?