Rosja uchyla drzwi dla unijnej wieprzowiny. Oznacza to, że łagodzi embargo na to mięso, wprowadzone ponad miesiąc temu w związku z pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń.
Rosja zezwoliła na eksport produktów wieprzowych przetworzonych z Unii Europejskiej, także z Polski - z wyjątkiem strefy buforowej - dowiedziała się nasza korespondentka z Brukseli Katarzyna Szymańska-Borginon.
Moskwa stawia jednak warunki. Warunkiem eksportu jest poddanie tych przetworów obróbce termicznej (w bardzo wysokiej temperaturze). Na razie więc do Rosji będziemy mogli eksportować tylko konserwy czy produkty hermetycznie zamknięte.
Główny lekarz weterynarii poinformował nas o tym, że dostał potwierdzenie z Rosji o możliwości wysyłki produktów przetworzonych - potwierdza informacje dziennikarki RMF FM Witold Choiński, prezes związku "Polskie Mięso". Firmy przygotowują pierwsze, próbne wysyłki, po przetworzeniu według tej wskazanej instrukcji - dodaje Choiński.
Skala tego eksportu będzie jednak znikoma, bo obróbka termiczna eliminuje wiele produktów wysokiej jakości i bardziej "szlachetnych", jak np. szynki. Nie wiadomo także, jak rynek przyjmie te produkty, dlatego dopiero po pierwszych próbnych wysyłkach będzie można mówić o skali eksportu.
Już jednak wiadomo, że to jedynie uchylenie drzwi dla unijnej wieprzowiny, które nie zrekompensuje trwającego wciąż embarga na to mięso. Właśnie jego eksport jest dla polskich firm najważniejszy.