Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą. Spożycie produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero SA. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois. Przyczyna było potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Chodzi o produkt "Filety z anchois w oleju słonecznikowym" marki Caprimar o numerach partii R18G22 oraz R19G22, dacie spożycia do 18 stycznia 2024 r. oraz do 19 stycznia 2024 r. i kodzie kreskowym 8410628463378.
Producentem jest Consorcio Español Conservero S.A., a dystrybutorem Jeronimo Martins Polska SA.
Jak informuje GIS, BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska SA podjęły działania mające na celu usunięcie produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu z półek sklepowych, a firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.