Idą wielkie zmiany podatku VAT! Ministerstwo Finansów opublikowało projekt nowej ustawy. W efekcie pozmieniają się stawki podatkowe większości produktów w naszych sklepach. ​Chodzi o zrobienie porządku w całym systemie - tłumaczy resort.

REKLAMA

Co będzie tańsze? Zacznijmy od towarów najważniejszych. Na przykład pieczywo, ponieważ zostanie obłożone stawką 5 proc. VAT. Dziś za niektóre rodzaje chleba płacimy nawet 23 proc. VAT.

Niższą - 5-procentową stawkę otrzymają także makarony, cytrusy, warzywa mrożone i zupy w proszku.

Kolejna bardzo ważna sprawa. Z 8 procent, a czasem nawet 23 do 5 proc. spadnie VAT na produkty dla dzieci: mleko dla niemowląt, słoiczki, smoczki, pieluchy i foteliki samochodowe. Tańsze będą też artykuły higieniczne dla dorosłych: tampony i podpaski.

Niektóre towary niestety podrożeją. Droższe będą napoje smakowe. Mówiąc wprost - soki inne niż 100-procentowe. Stawka wzrośnie z 5 do 23 procent.

Podwyżkę z 5 do 23 procent odczują także amatorzy luksusu. Wyżej opodatkowane będą homary, ośmiornice, kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki i kawior.

Zmiany mają wejść w życie za rok.

Stawki podatku mają zostać obniżone między innymi na:

1. owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) (dział CN 08 - Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów) - obecnie opodatkowane według stawki 8% - objęte zostaną - tak jak pozostałe owoce - stawką 5%, co wynika z jednakowego traktowania wszystkich owoców i warzyw (i określonych z nich produktów - np. owoce i warzywa suszone, zamrożone, skórki z owoców itd.).

2. pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami, proponuje się objąć stawką 5% (obecnie pieczywo i produkty ciastkarskie są objęte trzema stawkami 5%, 8% i 23% - pieczywo świeże w zależności od daty przydatności do spożycia (graniczny termin 14 dni) jest objęte stawką 5% lub 8%, wyroby ciastkarskie są natomiast objęte stawkami 8% i 23% w zależności od daty przydatności do spożycia (termin graniczny 45 dni).

Proponuje się przyjęcie jednej stawki - 5% - dla wszystkich produktów objętych działem 19 CN - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze (w dziale tym klasyfikowane są np. makarony, płatki zbożowe, pieczywo i wyroby ciastkarskie oraz mieszaniny do ich wytworzenia, jak również wyroby gotowe takie jak kluski, makarony i niektóre pierogi, pizza surowa i podpieczona).

3. zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna - w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego objęte obecnie stawką 8% - będą opodatkowane według stawki w wysokości 5% - co jest następstwem objęcia tą stawką większości kategorii podstawowych produktów spożywczych.

4. musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) - obecnie opodatkowane według stawki 23% będą objęte zakresem stawki 8% - tak jak pozostałe przyprawy (klasyfikowane zasadniczo CN 09).

5. książki - wszelkiego rodzaju - a więc drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) proponuje się objąć jedną - 5% stawką podatku VAT. Oznacza to obniżenie stawki z 23% na 5% dla książek nie oznaczonych symbolami ISBN (co obecnie jest warunkiem stosowania stawki obniżonej) oraz e-booków (zmiana znajdzie zastosowanie od dnia 1 kwietnia 2019 r. - patrz. art. 4 ust. 1).

6. produkty dla niemowląt i dzieci tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe są objęte obecnie stawką 8%. Proponuje się obniżenie stawki na te produkty do 5%.

7. artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) - obecnie opodatkowane stawką w wysokości 8% zostaną objęte stawką 5%.

8. gazety, dzienniki i czasopisma - wszelkiego rodzaju - a więc drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-prasa) proponuje się objąć jedną - 8% stawką podatku VAT. Oznacza to obniżenie stawki z 23% na 8% dla wydawnictw tego rodzaju nie oznaczonych symbolami ISSN (co obecnie jest warunkiem stosowania stawki obniżonej) - zmiana znajdzie zastosowanie od dnia 1 kwietnia 2019 r. - patrz. art. 4 ust. 1.

Droższe będą:

1. niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) - z 5% na 8% - efekt ujednolicenia stawek VAT dla przypraw.

2. soki z owoców i warzyw inne niż tzw. 100% (które pozostaną objęte stawką 5%) - z 5% na 23%. Obecnie objęte stawką obniżoną 5% są soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne oraz napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego. Objęcie soków innych niż 100% stawką w wysokości 23% jest związane z ujednoliceniem stawki dla większości napojów - kawa, herbata, woda butelkowana.

3. homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty - z 5% na 23%.

4. lód - używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych - z 8% na 23%.

5. czasopisma specjalistyczne (obecnie zdefiniowane w art. 2 pkt 27f) - ze względu na ujednolicenie stawki do 8% na wszystkie gazety i czasopisma (w tym w formie elektronicznej) proponuje się podwyższenie stawki na czasopisma specjalistyczne z 5% na 8%.

(j.)