To będzie najsmaczniejsza Majówka w historii Dolnego Śląska! Już po raz drugi odbędzie się w Zamku Czocha, bajkowej budowli nad Jeziorem Leśniańskim, Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Regionalnych Twierdze Smaków.

REKLAMA

Od 1 do 4 maja w zamku zagoszczą kucharze i dania sprzed wieków. Na gości czekają warsztaty, m.in. piwne, zielarskie, związane z czekoladą, wykłady, m.in. o tym, jak z resztek zrobić pyszne danie. Będą także pokazy m.in. gotowania kurczaka we flaszy.

Na 2 maja zaplanowano Wielką Ucztę Historyczną. W trakcie festiwalu rozegra się Bitwa Regionów organizowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, podczas której gospodynie domowe z różnych rejonów Polski będą prezentować swoje wyroby.

Ale na tym nie koniec atrakcji - każdy zwiedzający będzie mógł skorzystać z bezpłatnych degustacji; m.in. kuchni carskiej z czasów I wojny światowej, kuchni zamku Czocha, smakołyków od czasów średniowiecza do baroku, a także tradycyjnych, śląskich pierników.

Na stoiskach nie zabranie nalewek, kwasu chlebowego, a także wody z zabytkowego już dziś saturatora. Ale wspomnień z czasów PRL-u będzie więc więcej. W barze o wdzięcznej nazwie Czar PRL-u pani Grażynka będzie serwować setę i galaretę oraz socjalistyczną pomidorówkę. Łyżki i widelce będą przymocowane łańcuchem, jak na filmie "Miś".

Wśród historycznych atrakcji nie zabraknie również m.in. kiszonych śledzi, pączków katalońskich, podpłomyków, pieczonych ryb w siedmiu gąszczach, kutasików, pojawią się również wędzone gęsie pipki. Czterodniowy festiwal w Zamku Czocha to nie jest czas na odchudzanie! Nic tak nie poprawia samopoczucia, jak trochę przyjemności.

Turystyka kulinarna coraz popularniejsza

Turystyka kulinarna - zdaniem specjalistów - to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce - mówi Jarosław Kuczyński, dyrektor Zamku Czocha. Według ekspertów, Polacy coraz częściej wyjeżdżają nie tylko po to, aby zwiedzać zabytki albo odpoczywać na łonie natury, ale żeby zapoznać się ze stylem życia mieszkańców danego kraju czy regionu, ich tradycjami, kulturą, a przede wszystkim z lokalnymi potrawami i smakami.

Joanna Lamparska, której fundacja Projekt Historia jest współorganizatorem festiwalu, nie ukrywa, że stawia na tradycyjne ciasta.

Uwielbiam słodycze, na pierwszym festiwalu odtworzyliśmy według oryginalnego przepisu różany tort Marii Antoniny - tłumaczy - Smakował zupełnie inaczej niż wszystko, co do tej pory jadłam. Na drugim festiwalu jedziemy do Florencji, żeby spróbować ulubionego ciasta Katarzyny Medycejskiej.

Zapraszamy również na piernikowy przekładaniec z marmoladą śliwkową, który na dobre już zadomowił się na Dolnym Śląsku. Jest przepyszny!

Program II Festiwalu Kuchni Historycznej i Produktów Regionalnych

CODZIENNIE W FOSIE

Od średniowiecza do baroku

10. 00 Kuchnia w namiocie - pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków puri (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)

11.00 Pokaz produkcji kwasu chlebowego

12.00 Potazie, barszcze, gąszcze, polewk i sapory - historia zupy

13.00 Kuchnia w namiocie - pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków puri (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)

14.00 Pokaz produkcji kwasu chlebowego

16.00 Kuchnia w namiocie - pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków puri (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)

Stoiska: Potrawy historyczne, świeżo wędzone gęsie piki, bigosiki i limoniaty. pieczony karp w pięciu gąszczach (czyli na biało, czarno, zielono, żółto, w piernikach), pstrąg z dołu ziemnego w pokrzywach i kurdybanku, pieczenie ryb na patyku, pączki katalońskie, podpłomyki, miody pitne.

Degustacje zawsze o 15.00

1.05. Polewka pokrzywowa z zielenią różną i soczewicą.

2.05 Szczupak wg Pana Tadeusza czyli Szczuka nie rozkrawana a pieczona, smażona i gotowana

3.05 Kapusta po angielsku (nadziewana )

4.05 Kurczak we flaszy

DZIEDZINIEC GŁÓWNY

Czar PRLu - powróćmy jak za dawnych lat, w zaczarowany barów świat

Pierogi bryzgane, pomidorowa, galareta z wódką, wuzetka. Pokaż dzieciom, jak wyglądało życie w latach siedemdziesiątych. Woda z prawdziwego saturatora!

Kuchnia wojskowa z czasów I wojny światowej

Grochówka Cara Mikołaja, Boeuf Stroganow, kartoszki po żołniersku, bliny oraz inne przekąski, rosyjska herbata z samowarów węglowych, nalewki i kwas chlebowy.

Codzienne degustacje o 11.30 i 16.00.

Polska Smakuje

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa częstuje polskimi zdrowymi przysmakami. Codzienne degustacje o 14.00

Kawiarnia historyczna

Ciasta, ciasteczka naszych babć, prababć i królowych. Różany tort Marii Antoniny i czekoladowo-śmietanowy tor Katarzyny Medycejskiej. Ciastka duszki dla dzieci.

Słodki namiot

Tradycyjne pierniki i ciasta piernikowe z Dolnego Śląska, warsztaty lukrowania pierników

Codzienne degustacje 12.00, 16.00

Zamkowy stół biesiadny

Przebierz się historyczny strój i zrób sobie zdjęcie na tle Czochy! Na gości czekają suknie, żupany, peleryny!

DZIEDZINIEC DOLNY

Strefa dziecka

Kulinarna ekipa z Zamku Księcia Henryka uczy jak zrobić pożyteczne rzeczy z owoców, ułożyć warzywne obrazy, policzyć fasolki, bawić się z puszczykiem i malować tarcze. Mnóstwo historycznych gier dla młodszych uczestników festiwalu. Wielki dmuchany zamek dla tych, którzy wolą skakać niż jeść.

DZIEDZINIEC WEWNĘTRZNY

Przysmaki z zamkowej kawiarni. Słynny tort francuskiej królowej Marii Antoniny na bazie płatków różanych i kremu.

RESTAURACJA ZAMKOWA

Specjalne, festiwalowe menu, m.in. pierogi z podrobami, racuchy z fiołkami, gołąbki w liściach winogron, pstrąg Ernsta Guetschowa, florenckie Zuccotto Katarzyny Medycejskiej, wątróbki drobiowe w sosie leśnym i wiele innych pyszności.

PLAC PRZY OGRODZIE

Stoiska komercyjne: stroje historyczne, słodycze, kresowe przysmaki, degustacje

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

Bitwa Regionów - konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich z kilku województw "Bitwa Regionów" organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W dziesięciu stanowiskach zaprezentowane zostaną potrawy tradycyjnej kuchni pochodzące z różnych regionów Polski.

2 maja godz. 12.00 Finał konkursu i wyłonienie zwycięzcy.

1 maja 2019

Warsztaty zielarskie

12.00 i 16.00 Warsztaty prowadzi Krzysztof Kalemba zielarz i botanik, którego pasją jest odkrywanie tajemnic świata roślin i ziół.
Zapraszamy na ponad dwugodzinny spacer z fachowcem, który nie tylko pokaże jak odnaleźć potrzebne nam rośliny, ale opowie również o ich barwnej historii. Niepowtarzalna okazja!

Rezerwacja miejsc:

DEGUSTACJE ZAMKOWE 10.30, 17.00

Szukaj w tłumie szefów kuchni zamku Czocha. Na tacach będą roznosić zamkowe przysmaki.

2 maja 2019

19.30 WIELKA UCZTA HISTORYCZNA

2 maja zapraszamy na Wielką Ucztę Historyczną przy świecach i pochodniach, tuż pod murami oświetlonego zamku.
Zaczynamy od toastu miodem. Wypijemy zdrowie gospodarzy, gości, za pomyślność, za spotkanie. A potem...

Aromatyczne i jędrne śledzie kiszone Smak całkowicie zapomniany, a jednak wyciągnięty otchłani wieków zaskakuje finezją. Podamy je najprościej - ze śmietaną , zielem i kwiatem bluszczyka kurdybanka. Znany już Wam smak śledzi podbijemy .. miodem, kruszonymi orzechami, migdałami, korzeniami.

Jagły z zieleniną wszelką i Szwedy do okrasy. Do tego pieczone bulwy wszelakie (czyli topinambur, słonecznik bulwiasty)rzepy a brukwie, marchwie nadziane , które miast ziemniaków pospolite były, podlane saporem białym.

Potrawa mięsna czarno gotowana z przetartymi przez sito powidłami, bogato sprawiona korzeniami zagranicznemi i potrącona tartemi migdałami. Ten smak pieczystego na drobny bigosek skrojony, w gąszczu w owocami, pasternakiem, cebulką... mniam.

Zwieńczeniem dnia wielkiego jest przepiórka w różach. Chrupki ptaszek w saporze z aromatycznych róż, z gąszczem z pieczonych kasztanów, otulony aksamitnymi płatkami.

Wety: Tort z kapusty kwaśnej z mleka, jajec i chleba, podany lubo gorący lubo zimny, gotowany w rynce.
Drobne słodkości w smakiem zaskakujące.

Wszystko świeże, na ogniu robione.
Zapisy: i.kislo@amwhotele.pl Koszt:120 zł, czas: 2 maja 2019 od godz. 19.30

2 maja godz. 16.00, 3 maja godz. 13.00

WARSZTATY Z SYLWIĄ MAJCHER na Placu Przy Ogrodzie

Sylwia Majcher dziennikarka, trenerka, autorka bloga kuchniawformie.pl oraz książki "Gotuję, nie marnuję" zabierze nas w historyczną podróż do korzeni. Na nowo nauczymy się dostrzegać potencjał wszystkich składników, wykorzystywać je bez marnowania. To kuchnia, która pysznie łączy rozsądek z troską o środowisko. Sylwia Majcher ujawni potencjał liści i obierków. Da im szansę, aby powróciły na stół w zaskakującym wydaniu. Udowodni, jak niemarnowanie jedzenia wpływa na inne aspekty życia.

Zapisy:

4 maja

12.00, 15.00 WARSZTATY PIWNE w Werandzie Rycerskiej

Historia piwa na Dolnym Śląsku, kurs profesjonalnej degustacji, pokaz warzenia piwa i prezentacja surowców piwowarskich, degustacja piw rzemieślniczych warzonych na Dolnym Śląsku.

Ilość miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. Warsztaty trwają 1,5 godz.i przeznaczone są dla widzów dorosłych.

CODZIENNIE:

15.00 Czekoladowa Magia Smaków

Sprawdź, czy tylko za pomocą zmysłu smaku rozpoznasz zatopiony w czekoladzie owoc! Zajęcia będą trwały ok. 45 minut. W pierwszej części uczestnicy poznają krótką historię czekolady, sposób w jaki się ją wytwarza oraz kilka o niej ciekawostek. W części drugiej - praktycznej, dzieci będą wykonywać smaczne, proste oraz dla nich bezpieczne czekoladowe founde. Polega to na tym, że w garneczku podgrzewanym za pomocą małych świeczek topi się czekoladę oraz odpowiednio rozrzedza. W trakcie zajęć dzieci będą miały do dyspozycji również pokrojone owoce. Jak czekolada będzie już gotowa, przyjdzie czas na jedzenie maczanych w czekoladzie owoców. Dla urozmaicenia zajęć będą również dostępne różne przyprawy - z różnych części świata. Na koniec zajęć dzieci będą wykonywały zadanie, które polegać będzie na odgadywaniu jedzonych z zamkniętymi oczyma owoców.

Strefa Bałaganu

Niesamowite konstrukcje, czyli spotkanie autorskie i warsztaty z Katarzyną Georgiu, poetką i podróżniczką. Na warsztatach wykonamy konstrukcje drewniane i recyklingowe.