To będzie najsmaczniejsza Majówka w historii Dolnego Śląska! Już po raz drugi odbędzie się w Zamku Czocha, bajkowej budowli nad Jeziorem Leśniańskim, Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Regionalnych Twierdze Smaków.
Od 1 do 4 maja w zamku zagoszczą kucharze i dania sprzed wieków. Na gości czekają warsztaty, m.in. piwne, zielarskie, związane z czekoladą, wykłady, m.in. o tym, jak z resztek zrobić pyszne danie. Będą także pokazy m.in. gotowania kurczaka we flaszy.
Na 2 maja zaplanowano Wielką Ucztę Historyczną. W trakcie festiwalu rozegra się Bitwa Regionów organizowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, podczas której gospodynie domowe z różnych rejonów Polski będą prezentować swoje wyroby.
Ale na tym nie koniec atrakcji - każdy zwiedzający będzie mógł skorzystać z bezpłatnych degustacji; m.in. kuchni carskiej z czasów I wojny światowej, kuchni zamku Czocha, smakołyków od czasów średniowiecza do baroku, a także tradycyjnych, śląskich pierników.
Na stoiskach nie zabranie nalewek, kwasu chlebowego, a także wody z zabytkowego już dziś saturatora. Ale wspomnień z czasów PRL-u będzie więc więcej. W barze o wdzięcznej nazwie Czar PRL-u pani Grażynka będzie serwować setę i galaretę oraz socjalistyczną pomidorówkę. Łyżki i widelce będą przymocowane łańcuchem, jak na filmie "Miś".
Wśród historycznych atrakcji nie zabraknie również m.in. kiszonych śledzi, pączków katalońskich, podpłomyków, pieczonych ryb w siedmiu gąszczach, kutasików, pojawią się również wędzone gęsie pipki. Czterodniowy festiwal w Zamku Czocha to nie jest czas na odchudzanie! Nic tak nie poprawia samopoczucia, jak trochę przyjemności.