Najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia? Pyszna kawa! Picie jej nie tylko jest przyjemnością, ale i pobudza do działania. Poznaj najpopularniejsze kawy i sprawdź, jak przyrządzić napój, aby był aromatyczny i smakował jak w najlepszej kawiarni!
Występuje ponad pięćset rodzajów kawowców, ale tylko dwa są najpopularniejsze. Jeśli lubisz pić kawę, zapewne jest to arabica lub robusta. Osoby, które lubią delikatny smak, wybiorą arabicę. Może być zróżnicowana smakowo, dlatego będzie dobrym wyborem dla smakoszy. Robusta natomiast bardziej pobudzi zmysły. Ma też intensywniejszą nutę.
Espresso będzie świetne na szybkie pobudzenie. To napar z drobno zmielonych ziaren. Ma wyrazisty smak i zapach. W kawiarniach podawany jest ze szklanką wody, aby móc przepłukać kubki smakowe.
Americano serwowane jest w większej filiżance, czasem w kubku. Charakteryzuje się tym, że jest zrobione z użyciem większej ilości wrzącej wody.
Cappuccino zaraz obok espresso to chyba najpopularniejszy sposób podawania kawy. To połączenie pojedynczego espresso z mlekiem i mleczną pianką.
"Latte" w języku włoskim to po prostu "mleko". Cafe Latte będzie więc dobrym wyborem dla tych, którzy lubią kremową konsystencję i delikatny smak.
Macchiato, znane również jako Espresso macchiato, składa się z jednej porcji espresso i niewielkiej ilości spienionego mleka. Będzie odpowiedni dla osób, które preferują mocniejszą kawę, ale z mleczną nutą.
Kawę można kupić już zmieloną, rozpuszczalną albo w formie ziaren. Zachowują one wtedy swoje naturalne oleje i aromaty. Dodatkowo w trakcie mielenia unosi się piękny, aromatyczny zapach. Młynki do kawy są niezbędnym wyposażeniem w kuchni każdego konesera świeżo zmielonej kawy. Na rynku jest wiele opcji. Co wybrać? To zależy od preferencji osoby kupującej.
Młynek Hario Skerton Plus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli firmy Hario. Stożkowe ceramiczne żarna zapewniają równe mielenie i co ważne - nie wpływają na smak kawy. To prosty w użyciu młynek z łatwą regulacją stopnia mielenia. Wystarczy odkręcić rączkę i za pomocą pokrętła wybrać stopień.
Młynek do kawy DeLonghi KG89 z żarnem ruchomym i stacjonarnym będzie idealny dla wytrawnych kawoszy. Ziarna są wciągane i ocierają się o siebie, co sprawia, że ziarnistość jest stała, a aromat zachowany. Można w nim wybrać liczbę filiżanek i wtedy zostanie zmielona odpowiednia ilość kawy. Posiada również regulacje stopnia zmielenia i podwójny system zabezpieczenia - w razie gdy pojemnik jest niepoprawnie umieszczony.
Młynek do kawy DeLonghi KG200 ma szybkoobrotowe ostrze ze stali nierdzewnej. Mieli kawę na drobny proszek. Będzie doskonały dla osób, które dopiero zaczynają swój przygodę z kawą. Jest łatwy w użyciu - wystarczy nacisnąć przycisk.
Niektóre kawy nie wyjdą bez spienionego mleka. Idealna do tego temperatura to około 65-70 stopni Celsjusza. Uzyskamy wtedy piankę, która nada dodatkowego smaku. Dobrze zrobiona, może być jedzona łyżeczką.
Jak przygotować idealną piankę? Dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po spieniacze do mleka. Podobnie jak z młynkami do kawy, na rynku jest dużo możliwości. Wybór nie musi być jednak wcale taki trudny.
Spieniacz do mleka RAVEN ESP004X sprawi, że w krótkim czasie przygotujemy idealnie gęstą piankę. Jego obsługa jest intuicyjna, a czyszczenie bardzo proste. Można w nim spienić mleko zarówno na zimno, jak i gorąco, dzięki dwóm trybom. Jest także opcja podgrzania mleka bez jego spieniania, co sprawdzi się przy przygotowaniu np. gorącej czekolady.
Spieniacz Raven ESP004X ma wiele praktycznych udogodnień, dzięki którym jego używanie będzie bardzo przyjemne i wygodne. Automatycznie wyłącza się, więc nie trzeba martwić się, że mleko wykipi. Lampka będzie natomiast informować, czy pianka jest już zrobiona, czy jeszcze nie.
Bialetti Montalatte to spieniacz ręczny, w którym również można podgrzać mleko, bez konieczności tworzenia pianki. Ma aż 1 litr pojemności i można stosować go na kuchenkach gazowych, ceramicznych i elektrycznych. Obsługa jest niesamowicie prosta - wystarczy ustawić go na płaskiej powierzchni i energicznie nacisnąć tłok urządzenia kilkanaście razy.
Aromat kawy potrafi pobudzić nasze zmysły. Picie naparu powinno być przyjemnością. Każdy ma swoje preferencje dotyczące rodzaju kawy czy smaku. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Po upływie czasu kawa traci swoje charakterystyczne cechy. Niezależnie od tego, czy pijesz Americano, Espresso czy Cafe Latte, dobry młynek i spieniacz sprawią, że napar będzie smakować, jak z najlepszej kawiarni!