24 lutego wypada w tym roku ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli w polskiej tradycji - tłusty czwartek. Objadanie się, zwłaszcza pączkami, nieodłącznie wiąże się z obchodzeniem tego dnia w Polsce. Zobacz nasz przepis na pączki i faworki.
To już ostatni tydzień karnawału. W kalendarzu chrześcijańskim 2 marca tego roku przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca Wielki Post. Ostatni czwartek przed Popielcem tradycyjnie nazywamy tłustym czwartkiem. W tym roku jest to 24 lutego.
Tradycja obchodzenia tłustych czwartków sięga wielu wieków wstecz i nie wiąże się tylko z Polską. Tłusty czwartek to początek końca karnawału, przed wiekami świętowany również jako święto zakończenia zimy i radości z nadchodzącej wiosny.
Dawno temu objadano się pączkami z chlebowego ciasta, faszerowanymi słoniną. Dzisiaj wciąż pączki - nadziewane marmoladą, różą, budyniem, czy czekoladą - nieodłącznie związane są z tłustym czwartkiem. Choć oczywiście są smakołykami, którymi można objadać się również o każdej innej porze roku, zarówno tymi z lukrem, jak i tymi posypanymi cukrem pudrem.
Drugą najpopularniejszą potrawą tłustoczwartkową jest chrust, nazywany też faworkami, w zależności od regionu kraju. Inni raczą się w tym dniu choćby drożdżowymi oponkami.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 120 ml mleka,
- 2 całe jajka,
- 1 żółtko,
- 25 g roztopionego masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odkładamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia
- Dokładnie, przez kilka minut, ucieramy jajka z żółtkiem i dwiema łyżkami cukru;
- Do miski przesiewamy mąkę; dodajemy do niej sól, następnie drożdże. Mieszamy, dodajemy jajka ubite z cukrem i znów mieszamy; wyrabiamy ciasto, aż przestanie się lepić do ręki (około 10-15 minut); do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy do połączenia składników (UWAGA! Masło musi być ostudzone); ciasto przekładamy do naczynia, nakrywamy ściereczką, odkładamy na godzinę do wyrośnięcia;
- Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, rozpłaszczamy, by miało grubość około 3-4 cm i następnie wycinamy w nim szklanką kółka. Wycięte krążki odkładamy jeszcze do wyrośnięcia (na minimum 20 minut). Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - przez 2 minuty z każdej strony.
- Pączki wykładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pozostawiamy do ostudzenia, a później za pomocą szprycy nadziewamy ulubioną marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Bez względu na to, którą nazwę znacie lub wolicie - chrust czy faworki - ta słodka przekąska jest idealna nie tylko na tłusty czwartek. Oto przepis na specjał posypywany cukrem pudrem:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej.
- 4 żółtka.
- 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- około 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Najpierw należy wymieszać mąkę z cukrem i solą oraz dodać żółtka, spirytus i śmietaną. Wszystko zagnieść na jednolita masę. Tak przygotowane ciasto na stolnicy lub odpowiednio przygotowanym blacie stołu zbijać wałkiem przez kilkanaście minut;
- Zbijanie ma polegać na uderzaniu wałkiem w ciasto i rozpłaszczaniu go, a następnie ponownym zwijaniu i uderzaniu. To spowoduje, że ciasto będzie jednolite i kruche po usmażeniu;
- Ciasto rozwałkować na cieniutkie warstwy (nieużywane ciasto przykryć ściereczką, żeby nie wyschło). Warstwę pokroić na paski szerokości 3-4 centymetrów, a następnie na równoległoboki lub prostokąty długości 9-10 centymetrów;
- Każdy taki kawałek naciąć w środku i przez to nacięcie przełożyć jeden koniec. Powstałe w ten sposób kawałki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, wyjmować najlepiej cedzakiem.