Mrożone koktajle owocowe, jogurty, lody, arbuzy i melony - tak wygląda menu dla niedźwiedzi, szympansów i lemurów w rzymskim zoo. Karta dań została zmieniona z powodu rekordowych upałów.
Pracownicy ogrodu zoologicznego w Wiecznym Mieście opracowali wraz z weterynarzami specjalny jadłospis dla podopiecznych, by pomóc im znieść temperatury sięgające 40 stopni.
Dla małych małpek tamaryn przygotowywany jest koktajl z jabłek, gruszek i moreli. Małpy mangaby żywią się arbuzami i sorbetami owocowymi, które zawieszane są na gałęziach drzew.
Lemury i szympansy dostają rurki bambusowe wypełnione jogurtem i mrożonymi owocami.
Trzy rzymskie niedźwiedzie, bracia Sandro, Nino i Luca, spędzają czas w basenie, a wychodzą z niego niemal jedynie po to, by posilić się przynoszonymi im melonami i arbuzami oraz mrożonymi brzoskwiniami.
Mięsa nie przestano podawać tygrysom, lwom i likaonom, ale i ich dieta jest w dniach upałów lżejsza. Dostają głównie białe mięso, a do tego mniejsze porcje niż zazwyczaj.
Codziennie wszystkie zwierzęta zjadają kilkaset kilogramów owoców.