Lody Franciszkańskiego Szlaku - tak nazywa się zimny przysmak stworzony przez cukiernika z regionu Umbria, gdzie żył i działał święty z Asyżu. To lody z prostych składników, w stylu świętego Franciszka: z chleba razowego, pokrzywy i jeżyn.
Składniki ubogie i zarazem typowe dla Umbrii - tak swoją kompozycję smakową przedstawił cukiernik Paolo Bettelli, dyrektor krajowej szkoły wyrobu lodów i wykładowca tej sztuki na specjalnych kursach na Uniwersytecie Smaków w Perugii.
Przez kilka miesięcy Bettelli zgłębiał życie świętego Franciszka, a także to, co jadł on podczas swych pielgrzymek po Umbrii.
W rezultacie skrupulatnych analiz maestro włoskich lodów ustalił, że święty z Asyżu odżywiał się razowym chlebem, który otrzymywał od biednych rodzin spotykanych na szlaku, zerwanymi z krzaków leśnymi jeżynami i pokrzywą, tradycyjnie uważaną za pokarm dla ubogich. Z tych składników skomponował lody pielgrzyma.
Ci, którzy zaprezentowanych w Perugii Lodów Franciszkańskiego Szlaku spróbowali, przyznają, że smak mają niezwykły i bardzo oryginalny.