Słynne babeczki pasteis de nata, kandyzowane sardynki, suszony dorsz - to tylko niektóre smakołyki, z jakich słynie stolica Portugalii. Nic dziwnego, że to właśnie Lizbona wygrała plebiscyt "World Culinary Awards" i została okrzyknięta kulinarną perełką Europy.
Lizbona wygrała plebiscyt "World Culinary Awards", a tym samym została okrzyknięta kulinarną perełką na mapie Europy. Stolica Portugalii zdobyła tytuł po raz pierwszy.
To ogromny zaszczyt widzieć, że tożsamość i tradycje Lizbony zostały nagrodzone po raz pierwszy w tym sektorze. Ta nagroda docenia jakość, która wyróżnia kuchnię Lizbony i stanowi gratyfikację dla wszystkich profesjonalistów, którzy ją podtrzymują - powiedział burmistrz miasta, Carlos Moedas.
Scena kulinarna Lizbony jest niezwykle bogata i różnorodna. Smakosze mogą delektować się zarówno tradycyjnymi lokalnymi przysmakami w niewielkich barach tapas lub sięgnąć po wykwintne menu serwowane w jednej z 17 restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin.
Kulinarnymi symbolami Lizbony są m.in. babeczki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym - pasteis de nata czy serwowany na wiele sposobów dorsz.
Podczas gali "World Culinary Awards" w Dubaju stolica Portugalii pokonała nominowane w tej kategorii Barcelonę, Kopenhagę, Florencję, Londyn, Paryż i Wiedeń.
Co ważne, Lizbona nie jest jedynym portugalskim miastem, które zostało wyróżnione w tegorocznym plebiscycie. Porto zdobyło tytuł "Najlepszego Wschodzącego Kulinarnego Miasta Europy", pokonując takie miasta jak Berlin, Batumi, Cannes i Dubrownik.