Tłusty czwartek jest elementem schyłku karnawału, ostatnich dni zabaw i tańców. Jedzone w tym dniu pączki mają, zgodnie z ludową tradycją, zapewnić nam pomyślność.

REKLAMA

Ostatni tydzień karnawału oznaczał ostatnie dni dostatnio zastawionego stołu. Po nim przychodził czas postu. Jadło się więc dużo i tłusto, żeby nagromadzić zapasy kalorii na "chude" dni. Tłusty czwartek oznaczał więc ostatni tydzień sutego i tłustego jadła. Potem następował 40-dniowy post. Stąd też potrawy mocno okraszone: tłustym boczkiem, tłustym mięsem, słoniną, skwarkami - wyjaśnia w rozmowie z dziennikarzem RMF FM Barbara Maciejewska z Muzeum Etnograficznego w Gdańsku.

Pączki pojawiły się dopiero z czasem. Tradycja ta prawdopodobnie przybyła z Wiednia, chociaż niektórzy twierdzą, że pączki są pochodzenia tureckiego. Pierwsza drożdżarnia została otwarta w Wiedniu w 1868 roku. Na przełomie XVIII i XIX wieku pączki pojawiły się w warszawskich cukierniach. Najpyszniejsze to te nadziewane różą. Na dworkach szlacheckich z róży przyrządzano wszelkiego rodzaju wina, nalewki i konfitury. Była to ogólnie dostępna, hodowana w ogrodach - wyjaśnia etnograf Maciejewska. I dodaje, że także faworki, zwane też chrustem, mają wiedeńskie korzenie.

W tłusty czwartek objadamy się pączkami, bo wierzono, że jeżeli człowiek w tym dniu nie naje się obficie, to cały rok będzie dla niego niezbyt przychylny. W kulturze ludowej mówiono nawet, że go komary zjedzą, pchły obejdą. W jakiś sposób przeszło to później na objadanie się również tymi pączkami - mówi nam Barbara Maciejewska.

Gdańsk Wrzeszcz / fot. Dariusz Proniewicz (RMF FM) /
Warszawa / fot. Paweł Świąder (RMF FM) /
Gdańsk Wrzeszcz / fot. Dariusz Proniewicz (RMF FM) /
Warszawa / fot. Paweł Świąder (RMF FM) /
Warszawa / fot. Paweł Świąder (RMF FM) /
Gdańsk Wrzeszcz / fot. Dariusz Proniewicz (RMF FM) /
Warszawa / fot. Paweł Świąder (RMF FM) /
Pączki od RMF FM w Katowicach / fot. Jacek Skóra (RMF FM) /
Warszawa / fot. Paweł Świąder (RMF FM) /
Gdańsk Wrzeszcz / fot. Dariusz Proniewicz (RMF FM) /

/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /
/ Narodowe Archiwum Cyfrowe /

Pączki własnej roboty ( fot. Izabela Nowak) / RMF /
Paczki Bunuelos ( fot. Remigiusz) / RMF /
Synek pośród pączków- pączuś najsłodszy ( fot. Justyna Mleczko) / RMF /
Jak tradycja stara każe w domu, sklepie, biurze, barze. Wszędzie pączek dziś króluje, każdy chętnie go smakuje. Z dżemem, z cukrem, z wisienkami wszędzie pączek dzisiaj z nami. Dziś kalorii nikt nie liczy, wszędzie moc pysznych słodyczy. W tłusty czwartek przez dzień cały słodkim królem - pączek mały! / RMF /
Jak tradycja stara każe w domu, sklepie, biurze, barze. Wszędzie pączek dziś króluje, każdy chętnie go smakuje. Z dżemem, z cukrem, z wisienkami wszędzie pączek dzisiaj z nami. Dziś kalorii nikt nie liczy, wszędzie moc pysznych słodyczy. W tłusty czwartek przez dzień cały słodkim królem - pączek mały! / RMF /
Jak tradycja stara każe w domu, sklepie, biurze, barze. Wszędzie pączek dziś króluje, każdy chętnie go smakuje. Z dżemem, z cukrem, z wisienkami wszędzie pączek dzisiaj z nami. Dziś kalorii nikt nie liczy, wszędzie moc pysznych słodyczy. W tłusty czwartek przez dzień cały słodkim królem - pączek mały! / RMF /
Moja propozycja na urozmaicenie tradycji to pączki z pieca ( fot. Lucyna Pyszny) / RMF /
Moja propozycja na urozmaicenie tradycji to pączki z pieca ( fot. Lucyna Pyszny) / RMF /
Przeżyłam! Uf.... robiłam pączki przez 16 godzin ( fot. Karina z Tychów) / RMF /
Przeżyłam! Uf.... robiłam pączki przez 16 godzin ( fot. Karina z Tychów) / RMF /

Więcej archiwalnych zdjęć znajdziecie na stronach Narodowego Archiwum Cyfrowego.