Idealny do jajek, wędlin i pieczeni. Chrzanu na stole wielkanocnym nie może zabraknąć! Ten domowy, świeżo starty, smakuje najlepiej! I możemy przygotować go z dodatkami. Jakimi? Oto propozycje.

Ćwikła

Połączenie smaku słodkich buraków z ostrym chrzanem - czyli klasyka, której nie sposób nie lubić.

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu, szczypta soli, łyżka octu lub soku z cytryny, łyżka cukru, opcjonalnie: łyżka kminku;

Przygotowanie:

Myjemy buraki, osuszamy i gotujemy do miękkości - około 1,5 godziny. Ostudzone warzywa obieramy, ścieramy na tarce, odsączamy na sitku z nadmiaru soku.

Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę, dzięki czemu zachowa ładny kolor i nie będzie suchy).  Następnie ścieramy na tarce o drobnych otworach lub mielimy w blenderze. Chrzan przekładamy do małej miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól i cukier.

Następnie chrzan łączymy ze startymi burakami. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się "przegryźć". Później przekładamy do słoiczków i przetrzymujemy w lodówce. 

Chrzan z żurawiną

Chrzan z bitą śmietaną, z nutą słodyczy. Delikatniejszy w smaku, o kremowej konsystencji. Niby "udziwniony", ale jego przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.

Składniki: 180 g schłodzonej śmietanki kremówki, 2 korzenie chrzanu, 2 łyżki żurawiny, szczypta soli, szczypta cukru, łyżka soku z cytryny, łyżka wody.

Przygotowanie: Chrzan ścieramy, mieszamy z sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. W garnku rozpuszczamy łyżkę cukru w łyżce wody, następnie wsypujemy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu - przez chwilę, aż żurawina zmięknie, a woda nieco odparuje. Odstawiamy ją do wystudzenia.

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy szczyptą soli.

Chrzan z tartym jabłkiem

Składniki:

1 kg jabłek (np. papierówek albo goldenów), woda, 1-2 korzenie chrzanu (zależy, czy chcemy uzyskać ostrzejszy smak), szczypta soli, pieprzu, majeranku.

Przygotowanie: 

Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół (razem ze skórką), zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut aż zmiękną. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia i ścieramy na tarce.

Do jabłek dodajemy majeranek, pieprz i sól. Mieszamy ze świeżo startym chrzanem (zalanym 2 łyżkami wrzątku). Wstawiamy do lodówki. Możemy spasteryzować w słoiczkach.