Sezon na dynię w pełni! Co powiecie na risotto po polsku, czyli pęczotto? To sycące danie z kaszy pęczak, z dodatkiem między innymi grzybów leśnych i świeżego tymianku, rzuci Was na kolana.
Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 3 szklanki bulionu warzywnego, połówka małej dyni hokkaido (ok. 40 dag), 1 pomidor, 1 marchewka, garść suszonych grzybów, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Odsączamy, ale zachowujemy wodę!
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i czosnek, mieszamy, po chwili (gdy cebula się zeszkli) dodajemy grzyby. Podsmażamy przez około 2 minuty, dodajemy obranego ze skórki pomidora, pokrojoną w plasterki marchewkę i dynię. Po kolejnych 2 minutach wsypujemy na patelnię kaszę i podsmażamy przez chwilę, stale mieszając, na wolnym ogniu. Dolewamy 1 szklankę bulionu. Kolejne porcje bulionu i wodę, w której moczyliśmy grzyby, dolewamy stopniowo - za każdym razem wtedy, gdy kasza wchłonie cały płyn. Pęczotto jest gotowe, gdy dynia i marchewka jest wystarczająco miękka, a sama kasza najlepiej lekko al dente.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.