Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez karpia. Smażony, w galarecie, po żydowsku... W książkach kucharskich aż roi się od przepisów na potrawy z tej ryby. My proponujemy Wam ten najprostszy – na karpia smażonego.

Składniki: 1,5 kg karpia, 1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, sól, 1 łyżka oleju, 1 cytryna

Przygotowanie:

Wypatroszonego i oczyszczonego karpia myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dzwonki. Głowa i ogon przyda nam się na zupę rybną.

Kawałki karpia solimy, skrapiamy cytryną, a następnie każdy kawałek posypujemy mąką, otaczamy w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej z masłem, które sprawi, że skórka będzie złocista i chrupiąca.

Smażymy każdy kawałek z obu stron. Tak przygotowanego karpia można jeszcze wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i podany na drugi dzień na zimno. 

Tu znajdziesz przepis na karpia, jaki przed Bożym Narodzeniem zostanie zaserwowany w Watykanie.

(j.)